Canon SX110IS firmware hack

mei 5th, 2011 Posted in Uncategorized

Tip voor eigenaren van Canon compact camera’s. Alweer een jaartje of 2 geleden heb ik de Canon SX110IS camera gekocht. Dit is een digitale compact camera met een vrij aardige lens. Wat specs voor de liefhebber: 9MP, ISO80-1600, 6-60mm lens f/2,8 – f/4,3, 35mm-equivalent: 36 – 360 mm. Al met al een compacte camera met vrij aardige specs. Helaas is een van de beperkingen van deze cam dat hij geen foto’s op RAW formaat kan schieten. Hij kan wel in een continuous mode meerdere foto’s achter elkaar maken, maar geen bracketing met over/onderbelichting voor het maken van HDR foto’s. NOU EN? zul je misschien denken.

Nou, de lol is dat ik gisteren ontdekt hebt dat je met een softwarepakketje genaamd CHDK de firmware van je canon compact camera (tijdelijk) kunt upgraden. Het is een soort bootable firmware, die gestart wordt vanaf je SD kaart. Haal je de SD kaart eruit, dan is je camera weer zoals hij altijd geweest is. Ik heb deze firmware gisteren geinstalleerd op mn SD kaart en meteen een klein testje gedaan met bracketing om een HDR shot te kunnen maken. Zie hieronder het resultaat: (Origineel, HDR voorbeeldje)

Originele fotoHDR Processing

Best grappig effect, in een paar minuten te maken. Dus, als je een van de camera’s hebt die in DIT lijstje (rechts)  staan, dan is het misschien eens leuk om ermee te spelen! Kleine waarschuwing: de installatie kan een beetje tricky zijn, zeker als je een flashkaart van meer dan 4GB gebruikt. Maar het is zeker goed te doen en tot nu toe de moeite waard!


Post a Comment